5 Kasım 2016 Cumartesi

HÜLYA SOYŞEKERCİ




HÜLYA SOYŞEKERCİ
(1957, Aydın - )


       İzmit- Darıca ve İstanbul’da büyüdü. 1975 yılında Üsküdar Kız Lisesi'ni bitirdikten sonra Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı'nda okudu. 1982 yılında Ege Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünden mezun oldu.
       Üçrenk Seçki adlı metinler kitabını Eylül 2012’de hazırladı (Notabene Yayınları). Üçrenk Seçki’de yazarların hiçbirinin gerçek ismi yer almadı; her yazar adını bir renge verdi. Kitapta sadece metinler ön planda yer aldı. “İsimsizce, edebiyata bir söz bırakmak için” alt başlığıyla çıkan kitap, ülkemizde bir ilk’i oluşturdu.
       İlk yazısı 1983 yılında Yazko Edebiyat dergisinde yayımlandı. O zamandan beri gazete ve dergilerde deneme, kitap tanıtımı, inceleme, eleştiri, günce ve öykü türlerinde yazılar yazmayı sürdürüyor. Yazıları ve söyleşileri Ada, Afrodisyas, Agora, Akköy, Alaz, Anadili, Ayrıntı, Beşparmak, BirGün, BirGün Kitap, Cumhuriyet, Çinikitap, Damar, Deliler Teknesi, Dünden Bugünden Edebiyat, Dünyanın Öyküsü, Edebiyat ve Eleştiri, Eliz Edebiyat, Hürriyet Gösteri, İle, İzmir Kent Kültürü, Kahverenkli, Karakalem, Karşın, Kitap-lık, Kum, Kurşun Kalem, Kül Öykü, Lacivert, MaviAda, Notos, Öykü Teknesi, Özgür Edebiyat, Patika, Radikal, Radikal Kitap, Roman Kahramanları, Sancı, Taraf Kitap, Ünlem, Varlık, Virgül, Yasakmeyve, Yazko Edebiyat, Zalifre Yazıları vb. gibi dergi, fanzin, gazete ve eklerinde yayımlandı. Taraf Kitap’ta aylık yazılar yazdı. Halen basılı gazete ve dergilerin yanı sıra Edebiyat Haber, K24 ve Artful Living internet sitelerinde edebiyat ve kitaplar hakkında yazmaya devam ediyor. Ayrıca Hayaller ve Harfler adlı kişisel blogunda sanat ve edebiyat yazıları yazıyor.
Yapıtları:
Deneme, İnceleme, Eleştiri Kitapları:
& Yazarlara ve Yapıtlara Yönelik Okumalar (2008, Kanguru Yayınları, Ank., 222 s.)
& Okuma Yolculukları (2010, Pupa Yayınları, 258 s.)
& Mavi Harfler Atölyesi (2012, Komşu Yayınları: 120, Sıcak Nal: 9, İnceleme: 1, İst., 312 s.; Genel Yayın Yönetmeni: Enver Ercan)
& Hayaller ve Harfler (2016, Komşu Yayınları, Sıcak Nal Dizisi, İst., 312 s.; Genel Yayın Yönetmeni: Enver Ercan)
       Monografi Kitabı:
& Bornova’dan Gün Rengi Sayfalar (2011, Heyamola Yayınları, İzmir’im Dizisi, İst.,184 s.)
       Katkıda Bulunduğu Kitaplar:
& Savur Saçlarını Ege (Egeli Kadın Yazarlar Platformu, Afrodisyas Yayınları)
& Kadın Öykülerinde İzmir (2009, Sel Yayınları, İst.)
& Kadından Sakıncalı (2009, Şenocak Yayınları, İzmir)
& 12 Eylül Sabahı (2010, Heyamola Yayınları, İst.)
& Kızlar ve Babaları (2011, Paradigma Yayıncılık)
& Alis Harikalar Diyarından Tüymüş Bulunuyor -Gülümseyen Kadın Öyküleri (Hazırlayan: Ayşegül Çelik; 2013, Notabene Yayınları, 2013)
       Yayına Hazırladığı Kitaplar:
& İzmirli Öyküler (Ferda İzbudak Akıncı ile birlikte; 2009, Şenocak Yayınları)
& Üçrenk Seçki (2012, Notabene Yayınları, 208 s.)
& Kadınların Ruh Acıları (Derleyenler: Mine Ömer,  Gültekin Emre ile birlikte; 2016, Nezih-er Yayınları, İzmir, 270 s.)
Kaynaklar:

Hiç yorum yok: