20 Ocak 2008 Pazar

NOTOS ÖYKÜ


Notos Öykü İki Aylık Edebiyat Dergisi


Genel Yayın Yönetmeni: Semih Gümüş
Yayın Koordinatörü: Aslı Dülgeroğlu
Editör: Sine Ergün
Katkıda Bulunanlar: Şavkar Altınel, Heyzen Ateş, Ömer Ayhan, İnan Çetin, Turgut Çeviker, Faruk Duman, Defne Gürsoy, Uğur Hüküm, Çiğdem Öztürk, Nida Nevra Savcılıoğlu, Derviş Şentekin, Faruk Ulay
Kapak ve Logo: Mehmet Ulusel
Yayıncı: Notos Kitap Yayınevi
Sahibi ve Yazıişleri Sorumlusu: Semih Gümüş
Yayın Yeri: İstanbul
Yayın Periyodu: İki aylık
Sayfa Sayısı: 148 sayfa
Baskı Adeti:
Sayı: 1, Aralık 2006-Ocak 2007

Derginin ikinci sayfasında “Öykünün dergisi geri döndü…” başlığıyla Semih Gümüş’ün bir yazısı yer alıyor. Yazıyı olduğu gibi aktarıyorum:

Öykünün degisi geri döndü…

“Hem geçmişin tadını, hem yaşadığımız ânın anlamını taşır öykü. Hayatımızın ayrıntılarını tamamlar.
Endişelerimizi, insanın varoluşunu anlatır.
Öykünün hayatımızda tuttuğu yer içimize gitgide daha çok işliyor. Belki yeni zamanların kültürü içinde edebiyatın değerlerinde aşınmalar oldu, yazarlar kimlik yitiminin eşiğine uğradı, tutumlar değişti, arkadaşlıklar bozuldu, eleştiri anlamsızlaştı.
Bu yolun nereye çıkacağını merak etmeyenler edebiyatı ya boş zaman uğraşı olarak görüyor ya da bugünü yaşamaktan ötesini görmek istemiyor. Adam Öykü öykünün dünyasını ayakta, umutları canlı tutabiliyordu. On yılın hemen sonunda aramızdan ayrıldığı zaman bıraktığı boşluk doldurulmaya çalışıldı elbette. İmge Öyküler ve sonra gelenlerle araya sığdırdıklarımız da az değildi. Ne şaşırtıcı ki, yaşadığımız düş kırıklıkları da bugünlerin habercisiymiş.
Öte yandan, Adam Öykü’nün kapanmasından sonra gelen ayrılığın bu denli kısa süreceğini de düşünmemiştim. Neyse ki yolcularını toplayarak gelen demir vagonları dumanlarını savurarak çeken lokomotifin istasyona girişini coşkuyla karşılayan bir topluluk var. Edebiyatın ne işe yaradığını sorgulamaktan vazgeçmeyenlerin sayıları gitgide artacak belli ki. Bir delta yarattığımızda verimli bir coğrafyamız da olacak.
Demek ki bundan sonra daha çok özen göstermeliyiz. Sorumluluğumuz bu kez her zamankinden daha ciddi. Edebiyatın soluk alıp verdiği atmosferin oksijenini körükleyen dergiler niçin bu denli az, bozulmuş ya da etkisiz? Dergiler olmadan edebiyat, hayat nasıl kurulacak?
NotosÖykü şimdi yeniden başladığımız çıkış noktasından sonra attığımız ikinci büyük adım. Edebiyat dergiciliğnin küçücük bir adada bile ne denli güzel yapılabileceğini örneklemek istiyor. Gecenin ucunda parlayan bir yıldız olsun. Ama bir Anka da değil. Elinizi uzattığınızda tutulabilecek kadar yakın.
Bu kez geleneksel anlayışların dışına çıkıp hayatın canlı, sıcak yüzüne dönük durmak istiyor. Gerekirse ateştoplarını da alabilir eline. Nerede kaynayan bir hayat var, NotosÖykü’nün antenleri oraya dönmeli. Öykünün içinde nitelikten en küçük ödün vermeden, dışına açılan pencereleri hiç kapamadan. Okurlarıyla iç içe.
Geri döneceğini haber verdiği günden beri NotosÖykü’nün daha önce pek az derginin görebileceği genişlikteki bir ilgi, gerilim de yarattığını söyleyebilir miyiz? Böyle olması, hayallerimizin sınırlarını genişletiyor. Sanki NotosÖykü’nün yapmak isteyip de yapamayacağı hiçbir şey olamazmış gibi.
Önceden de dergilerimiz hep nasıl çok az derginin üstesinden gelebildiği genişlikte çevrelere açılmayı başarmış, eski yeni, yaşlı genç sayısız yazarı çatısı altında toplamış, kendini ve inananlarını kandırmamışsa , NotosÖykü daha çoğunu yapabilir. Buna inanmadan yola çıkılır mı?
Bu bizim hayatımızsa ve oradan yıpranmadan kalmak için bütün kurumlardan ve iktidar odaklarından bağımsız, dik durulabileceğini gösteren bir dergi olabileceğini göstermekse amacımız, önce kendimize inanmakla başlar her şey. NotosÖykü edebiyatı sivilleştirmenin araçlarından biri olmaya da gönüllü.
Sonunda geri döndü.

Semih Gümüş
Notos Öykü dergisinin ilk sayısının içindekiler:

Öyküler:

Ayrılma / John Updike (Çeviri: Deniz Hakyemez)
İlk Gece / Natsume Soseki (Çeviri: Hakan Ergül)
Raşomon / Akutagawa Ryunosuke (Çeviri: Zehra Yurdsever)
Benim acım acıların beyidir / Nezihe Meriç
Samsun Sigarası, Tütün Balyaları, Tamaron / Murathan Mungan
Bir Sonraki Hareket / Fatih Özgüven
Hiçbiryer Barı / Kadri Öztopçu
Kısa Ömürlü Açalyalar / Müge İplikçi
Curcuna Havaları-Çorba / Murat Yalçın
Kuşları Beklemek!.. / Leyla Ruhan Okyay
Dua / Behçet Çelik
Orman Kustu / Güldal Okuducu
Bağçe / Faruk Duman
Berber Dükkânı / Yaqob Tilermeni ( Çeviri: Kawa Nemir)
Aynalar / Yavuz Ekinci
Karayazı / Murat Özyaşar
Arka Sokak Efsaneleri-İki Bıçak / İnan Çetin

Yazılar:

Yazarın Bakış Açısı / John Updike
Yaşamımdaki İlkler / Tomris Uyar
Hikâyeciliğimin Hikâyesi / Şavkar Altınel
Kötülük Tanrısı / Sema Kaygusuz
Öykü Sesle Buluşuyor / Aslı Tohumcu

Söyleşiler:

Yetmişinci Yaşında Ferit Adgü / Semih Gümüş
Edebiyatın Merkezine Yolculuk Doğan Hızlan / Nida Nevra Savcılıoplu

Derginin birinci sayısında, ayrıca Aganta, İki Ayın İlk Beşi, 10 Soruda 2006’da Yayıncılık, Günün Konusu, Kitaplık, Turgut Çeviker tarafından hazırlanan “Eskiden,Haberler”

Hiç yorum yok: