27 Ağustos 2016 Cumartesi

ÖMER ASAN


(1961, Trabzon - )

Araştırmacı, yazar, yapımcı ve yayıncı. İstanbul Pertevniyal Lisesi ve Anadolu Üni. Açıköğretim Fak. İş İdaresi Bölümü’nü bitirdi. Profesyonel fotoğrafçılık yaptı. Köy-Koop hareketi içinde çalıştı. 1996'da yayınlanan Pontos Kültürü adlı dil, tarih ve kültür araştırması 1998'de de Yunancaya çevrilerek Selanik’teki Adelfon Krinkid Yayınevi tarafından yayımlandı. Kitabı nedeniyle İstanbul DGM'de yargılandı ve beraat etti. Kitabın toplatılması nedeniyle AİHM'de açtığı davayı kazandı. 2006'da çıkan Temel Kimdir (İstanbul: Heyamola Yayınları) adlı kitabın editörlüğünü yaptı. 2006'da sahibi olduğu AAT Ltd. Şti. tarafından çekilen "Gündelikçi" adlı belgesel Antalya Film Festivali'nde Altın Portakal ile ödüllendirildi. Gazete İstanbul adlı gazetenin (www.gazeteistanbul.com) ve Heyamola Yayınları'nın sahibidir.
Öykü, araştırma ve gezi yazıları Adam Öykü, Kıyı, Radikal Gezi, Yaşasın Edebiyat gibi dergi ve gazete eklerinde yayımlandı.
Ödül: 1994'te Milliyet Gazetesi Köşe Yazısı dalında Abdi İpekçi Barış ve Dostluk ödülü aldı.
Yapıtları: Öykü: Niko’nun Kemençesi, 2005, Heyamola, İst.
Monografi: Hasan İzzettin Dinamo, 2000, Belge, İst.
Araştırma: Pontos Kültürü, 1996, Belge, İst.
Katkıda Bulunduğu Kitaplar: Trabzon’u Anlamak, Der. Güven Bakırezer-Yücel Demirer, “Trabzon Rumcası ve Potnos Etnofobisi” başlıklı yazısıyla, 2009, İletişim, İst.; “Karardı Karadeniz”, Der. Uğur Biryol, “Karadeniz Halk Kültürü ve Tektipleşme” başlıklı yazısıyla, 2012, İletişim, İst.
Kaynaklar: İletişim Yayınları internet sayfası; Hasan İzzettin Dinamo, 2000, Belge, İst., 1
*21 Kasım 2019 tarihinde güncellendi.

Hiç yorum yok: