6 Kasım 2020 Cuma

RIZA YILDIRIM

 


1998'de Bilkent Ü. Fizik Bölümü’nden mezun oldu. Aynı üniversitenin Tarih Bölümü’nde “Erken Dönem Osmanlı Toplum ve Siyasetinde Dervişler” konulu yüksek lisans tezini 2001'de (Danışman: Dr. Oktay Özel, İngilizce) yayımladıktan sonra yine aynı bölümde “İki İmparatorluk Arasında Türkmenler: Anadolu’da Kızılbaş Kimliğinin Kökenleri, 1447-1514” başlıklı doktora tezini 2008’de tamamladı. Harvard Üniversitesi’de bir buçuk yıl doktora sonrası araştırmalar yaptıktan sonra 2009 yılı başında TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Tarih Bölümü’nde öğretim üyesi olarak çalışmaya başladı. Alevi tarihi üzerine bir dizi araştırma ve yayından sonra, Aleviliğin inanç yapısı, ritüelleri ve toplumsal örgütlenmesi üzerine yoğunlaşmaya başladı. 2015-2016 yıllarında Fulbright bursiyeri olarak Boston Üniversitesi Din Çalışmaları Bölümü’nde “cem ve cemevi” üzerine araştırmalar yaptı. Akademik çalışmalarını derinleştirmek için antropoloji ve din çalışmaları alanlarında formal bir eğitim almaya karar verdi ve bu amaçla 2016'da Emory Üniversitesi Din Çalışmaları Bölümü’nde ikinci doktoraya başladı. Alevilik ve Bektaşilik üzerine Türkçe ve İngilizce çok sayıda yayını vardır.

Yapıtları: İnceleme, Araştırma: *Aleviliğin Doğuşu, İletişim, İst.: 2017 *Geleneksel Alevilik, İletişim, İst.: 2018 *Bektaşiliğin Doğuşu, İletişim, İst.: 2019 *Menâkıb-ı Evliyâ (Buyruk)-Tarihsel Arka Plan, Metin Analizi-Edisyon-Kritik Metin, YKY, İst.: 2020.

Katkıda Bulunduğu Kitaplar: *II. Uluslararası Tarihten Bugüne Alevîlik Sempozyumu, Sempozyum Bildirileri Kitabı, Ed. Doç. Dr. Aykan Erdemir, Arş. Gör. Mehmet Ersal, Prof Dr Ahmet Taşğın, Doç. Dr. Ali Yaman; "Kızılbaşların (Alevîlerin) Gözünde Şah İsmail Kimdi?" adlı yazısıyla; Cem Vakfı Ankara Şubesi, Ank.: 2012.

Kaynaklar: YKY internet sitesi, erişim tarihi: 6 Kasım 2020, İletişim Yayınları, İst.: 6 Kasım 2020


Hiç yorum yok: