28 Kasım 2019 Perşembe

NECLA AYTÜR



(? - 7 Ekim 2017, Ankara)

Akademisyen, yazar ve çevirmen. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı’nı bitirdi. Bu dalda doktora yaptı. Minnesota ve Yale Üniversitelerinde Amerikan edebiyatı üzerine çalıştı. Doçentlik tezini William Faulkner üzerine hazırladı. ABD’de Louisiana Üniversitesi’nde Amerikan edebiyatı dersleri verdi. Uzun süre Ankara Üniversitesi Amerikan Kültür ve Edebiyatı Anabilim Dalı Başkanlığı yaptı. Oradan emekli oldu.
Çeşitli Amerikan yazarları, şiir dili ve çeviri sorunları üstüne yazılar yazdı.  Ayrıca çeşitli etnik gruplardan çağdaş kadın yazarların öykülerini derleyip çevirdiği bir seçkiyi “Başka Bir Amerika” (1999, Papirüs Yayınevi) başlığı altında yayımladı.
Yapıtları: Deneme, İnceleme: Amerikan Romanında Gerçekçilik, 1987, A.Ü. Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Ank.; Kitaplar Arasında-Amerikan Edebiyatı, Kültür ve Dil Yazıları, 2010, YKY, İst.
Çeviri: Kate Chopin, Uyanış, 1990, Adam, İst.; William Faulkner, Kurtar Halkımı Musa, 2002, YKY, İst.; Henry James, Yürek Burgusu, 2006, İş Bankası Kültür, İst.; Henry James, Bir Kadının Portresi, Ünal Aytür’le birlikte, 2006, YKY, İst.; Herman Melville, Pierre ya da Belirsizlikler, 2006, YKY, İst.; Henry James, Kısa Romanlar, Uzun Öyküler /Madam de Mauves, Daisy Miller, Erdemin Öyküsü, Ormandaki Canavar, Ünal Aytür’le birlikte, 2007, İş Bankası Kültür, İst.; William Faulkner, Tapınak, 2007, YKY, İst.; William Faulkner, Çılgın Palmiyeler, Ünal Aytür’le birlikte, 2011, YKY, İst.; William Faulkner, Yenilmeyenler, Ünal Aytür’le birlikte, 2012, YKY, İst.; William Faulkner, Emily’ye Bir Gül-Seçme Öyküler, Aysun Arslan, Ünal Aytür, Ayberk Erkay, Gül Ülker Gül, Bilge Karasu, Ülkü Tamer, Güven Turan ve Burcu Uğuz ile birlikte, 2019, YKY, İst.
Kaynaklar: Yapı Kredi Yayınları internet sitesi.

Hiç yorum yok: