(XV. yy.)
Divan şairi. Kaynaklarda ve biyografik eserlerde hakkında fazla bilgi bulunmamaktadır. Türkistan'ın Tirmiz kasabasında doğdu. Konya'ya yerleşti. Son Karamanlı hükümdarı Kasım Bey'i ve Şehzade Cem'in çevresindeki bilginler ve şairler arasına katıldı. Aynî’nin müderrislik yaptığı, Arapçaya vâkıf olduğu ve Hacı Bayram-ı Veli’nin müritlerinden olan Şeyh Müştak’a intisab ettiği görülmektedir. Kasım Bey adına düzenlediği Divanı, Mevlâna Müzesi Kitaplığı’nda bulunmaktadır. Divan, 1948'de Feridun Nafiz Uzluk tarafından bulundu. Uzluk, 1948’de Konya Halkevi Dergisi’nde Karamanlı Aynî adlı bir makale kaleme aldı. Aynı yıl içinde Mehmet Önder tarafından hazırlanan “Seyahatnamelerde Konya” adlı eserin önsözünde Aynî Divanı ile ilgili kısa bilgiler yer almaktadır. Saadettin Nüzhet ise şairin iki şiirine “Türk Şairleri” adlı antolojide yer vermiştir. Karamanlı Aynî Divanı 1997'de Ahmet Mermer tarafından yayımlandı.
Hakkında Yazılan Kitap: *XV. Yüzyıl Konya-Karaman Şairlerinden Aynî: Hayatı, Şiirleri ve Karaman Dolayları Son Devrine Ait Toplu Bilgiler, Cumhuriyet Halk Partisi, Ank.: 1949 *Ahmet Mermer, Karamanlı Aynî ve Divanı, Akçağ, Ank.: 1997
Hakkında Yazılan Tezler: Halise Nurcan Esendemir, "Karamanlı Aynî Divanı'nın Cemiyet Açısından Tahlili", Dan. Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Akyol, Çankırı Karatekin Üni. SBE Türk Dili ve Edebiyatı ABD, Çankırı: 2019, 419 s.
Kaynaklar: Kurdakul, Sözlük, 109; Hikmet Dizdaroğlu, “Karamanlı ‘Aynî”, Türk Dili, c. V, S. 59, 1956, 711; İsmail Ünver, "Aynî, Karamanlı", TDVİA, c. 4, İst.: 1991, 273.
Hazırlayan: Şükrü Kırkağaç
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder