10 Şubat 2011 Perşembe

TEMREN DERGİSİ ÇIKIŞ BİLDİRGESİ



       Şiir Kendine Karşı Bile Devrimcidir!


       Şiir: Devrimcidir; hiçbir zaman devletle aynı yörüngede yol almamıştır ve hiçbir iktidara boyun eğmemiştir, eğmez. ‘Hayır’ demenin erdemini bilir. Karanlığa karşı yakılan çerağdır. Mazlumun yanında zalimin karşısındadır. Yasa koyucuların ve statükocuların çıkarlarına ters düşer. Çünkü edilgin değil eylemcidir. Hiçbir doktrinin parçası değildir. Kendi coğrafyasının kültürel motiflerine göre şekillense bile iç dinamikleri bakımından evrenseldir. Geleneği yok saymaz ama geleneğin devamını reddeder.

       Yukarıda belirttiğimiz şiirin niteliklerini gözeterek Temren Dergisi doğuyor. Temren Dergisi olarak mevcut sisteme genç ve dinamik şiirlere ağırlık vererek müdahale edeceğiz. Bunu yaparken ustalarımızla da işbirliği içine gireceğiz. Biz biliyoruz ki sosyal ve siyasal hayatımızda olduğu gibi şiirde de kaos ortamı oluşturulmaya çalışılıyor. Gençleri bunalımlı, benmerkezci, hayattan kopuk ve mekanik bir şiir aranışına iten anlayışa karşı çıkıyoruz. Şiirde ‘saf çıkarcı eğilim’ evresini kabul etmiyoruz. Biz, şiirin iyi çocukları da olmayacağız. Çünkü Şiirin cemaatleştirilmeye, geri götürülmeye ve bir elit zümrenin malı haline getirilmeye çalışıldığı dönemlerde uslu olmamak uslu olmaktan iyidir. Bizim amacımız ‘iktidara oynamak’ değil iyi şiirin yaygınlaşmasına katkıda bulunmaktır.

       Temren Dergisi insandan yanadır. Kapitalizmin insani olan her şeyi erozyona uğratmasını şiirin gücüyle engellemeye çalışacağız. Zira biz hiçbir şey yapmamaktansa “ safımız belli olsun için yangına ağzında su taşıyan karınca’’ olmayı yeğleriz.

        ‘Heveskâr’ bir dergi değiliz. Edebiyat ve Şiir dünyamızda süregelen yanlışları düzeltmeye ve gördüğümüz eksiklikleri yazar, şair ve okur işbirliği ile gidermeye çalışacağız. Temren dergisi söyleyecek sözü olanların dergisidir. Söyleyecek sözü olmayan, pasif kişilikli, toplumsal duyarlılıktan yoksun kişilerle Temren’in ve onların da Temren’le bir işi, ilişiği olamaz.

       Bir başka amacımız da; iyi yazan genç şair ve yazarlarımızı öncelemek, onların seslerini daha etkin bir şekilde duyurmaktır. Çünkü gelecekte edebiyatımızı ve şiirimizi geliştirecek, sürdürecek, olan gençlerdir. Temren dergisi ilk sayıdan itibaren genç şair ve yazarlara ve her zaman genç yazan ustalara sayfaların açıyor.

       Temren dergisi olarak anlayışımız  ‘Şiir kendine karşı bile devrimcidir!’

 
Muammer Can

Hiç yorum yok: