17 Nisan 2016 Pazar

OSMAN YÜKSEL SERDENGEÇTİ


(15 Mayıs 1917, Akseki / Antalya - 10 Kasım 1983, Ankara)


       Türk siyasetçi, gazeteci ve şair. Asıl adı Osman Zeki Yüksel'dir.  Aralarında Ahmet Hamdı Akseki, eski müftülerden Hacı Salih Efendi’nin de bulunduğu alimler yetiştirmiş bir aileye mensuptur. İlkokulu Akseki’de, ortaokulu yatılı olarak Antalya’da okudu. Ankara’da Atatürk Lisesi’ni bitirdi. Serdengeçti dergisinin sahibi ve Yazı İşleri Müdürü gazetecidir. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi öğrenciliği sırasında 1944 mayısında meydana gelen olaylara karıştığı için Hüseyin Nihal Atsız'la birlikte bir süre hapis yatmış, hapisten çıktıktan sonra öğrenim için aynı fakülteye başvurmuşsa da bu isteği reddedilince dönemin Milli Eğitim Bakanı Hasan Âli Yücel'e hitaben yazdığı ve "Yüksek makamın alçak vekiline" diye başlayan yazı yüzünden yeniden hapsedilmiştir.
       Hapisten çıkınca ünlü 'Serdengeçti' dergisini çıkarmaya başladı. Pek çok sayısı toplatılan bu dergide çıkan yazıları nedeniyle hakkında çok sayıda dava açıldı ve sık sık tutuklanıp serbest bırakıldı. Başlığının altında “Allah, Vatan, Millet Yolunda” cümlesi sürekli yer alan dergideki yazılarında sık sık kullandığı “Açın kapıları Osman geliyor” sözü yeni tutuklanmalara hazır olduğunu bildiriyordu. Kendisine Serdengeçti unvanını kazandıran bu dergi, sık sık kapanması ve çıkan yazılarından dolayı çok sayıda mahkumiyet kararı çıkması nedeniyle 33 sayı çıkabilmişti (1947-Şubat 1962). 1952 yılında Bağrı Yanık adlı bir mizah gazetesi çıkardı.
       1965-1969 yılları arasında Adalet Partisi listesinden Antalya milletvekilliği de yapmıştır. Partisine yönelttiği eleştiriler yüzünden bir süre sonra Adalet Partisi'nden ihraç edilmiştir. Milletvekilliği sırasında kravat takmadığı için uyarı almıştır, uyarıları dikkate alınmayınca genel kurula girişi yasaklanmıştır. Necip Fazıl'ın yakın arkadaşlarından olan Serdengeçti hazır cevaplığıyla tanınır.  Yeni İstanbul gazetesinde "Selam" başlığı altında yazılar da yazmıştır.
       10 Kasım 1983 tarihinde Ankara'da hayatını kaybeden Serdengeçti, Cebeci mezarlığına defnedilmiştir.
       1936 yılından ölümüne kadar şiir yazmayı sürdürdü. 
Yapıtları:
Şiir Kitapları:
& Akdeniz Hilalindir (1940)
& Erzincan Destanı (1940)
& Cenk Türküsü, Türk ve Tanrı (1943)
& Bütün Şiirleri (Hazırlayan: Prof. Dr. Cemal Kurnaz; 2016, Kurgan Edebiyat, İst., 176 s.)

Hiç yorum yok: