17 Nisan 2022 Pazar

DENİZ BAĞRIAÇIK

 Frankofon eğitimine 11 yaşında Sainte Pulchérie Fransız Ortaokulu'nda başladı, Saint Benoit Fransız Lisesi’nde devam etti. Mezuniyetinin ardından  Galatasaray Üniversitesi’nde sosyoloji lisansı yaptı. Yüksek lisansını ekonomi ve çalışma sosyolojisi oryantasyonunu tamamlayarak Cenevre Üniversitesi’nden mezun oldu. Üniversitede bulunduğu dönemde Birleşmiş Milletler’in ülkelerin gelişme indexlerinin hazırlanmasında, bakımevlerinde siyasi tercihlerin yapılması araştırmalarında görev aldı. Yüksek lisansı tamamlarken, kariyerindeki ilk işine özel bankacılık alanında, Credit Europe’ta başladı. 2011'de New York’a gitti. 
Güncel olayları takip ederek hazırladığı toplumsal cinsiyet ve sürdürülebilir kalkınma konularındaki yazılarını New York’ta yerel bir gazete için yazmaya başladı. Yazıları daha sonra Birgün, Cumhuriyet, Elle France, Harvard Business Review, İstanbul Art News, Varlık gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Köşe yazılarına T24 haber sitesinde devam etti. 2017’de ilk kitabı Türkiye’deki yabancıların Türkiye’ye bakışını anlatan Sorsana Bizi Sevmiş mi yayınlandı.  İş hayatının içerisinde yazılarına devam ederken,  JP Morgan Vakfı’nın Türkiye proje liderliğini üstlendi. 
2016'da, Paris V Sorbonne Üniversitesi’nde yoksulluğun önüne geçmeyi sağlayacak iş modellerinin sosyo ekonomik etkileri üzerine doktora tezini hazırlarmak için Fransa’ya gitti. Doktora tezi için  ziyaret ettiği Dar Es Salaam’da, bir yetimhanedeki çocukların durumdan etkilenen Bağrıaçık, çocuklar için çeşitli çalışmalarda bulundu. Ailelerinin varlığını keşfedince, belgeseller hazırlayarak, yaşananları daha fazla kişiye duyurmak istedi. 
When the Water Rises (2019) Sular Yükselince adlı filmi ile Uluslarası Hindistan Film Festivalinde en iyi yönetmen ödülünü aldı. Portraits of Zanzibar (adlı kısa metrajlı belgeseli ile)  Roma, Sorento, Moskova, Toronto, Amsterdam, New York, İsveç, İngiltere Preston, Londra’daki festivallerden davet aldı, finalist oldu. Sosyal girişimcilik alanındaki çalışmalarını Paris’te  2019’da kurduğu MAISHA etik ve kültür moda markası ile devam etti. Markası ile ailelere, destek sağlayarak hayat koşullarını değiştirmeyi hedefleyen Bağrıaçık, Pandemi sırasında alanlarında tanınmış kişilerle sohbetler düzenleyerek TEGV adına bir bağış kampanyası düzenleyedi. Studio 22 sohbetleri ile,  programa değer katan  konuklarıyla  Prof. Dr. Ali Ergur, Prof. Dr Yasemin Giritli İnceoğlu, Gündüz Vassaf, Soli Özel ve sanatçılardan Esra Zeynep Yücel, Evrencan Gündüz ile 100’den fazla çocuğun 1 yıllık eğitimine katkı sağladı. 
Sanata olan tutkusu çok küçük yaşlarda başlayan Bağrıaçık, Müjdat Gezen’de tiyatro Pera Güzel Sanat’larda piyano eğitimi aldı. 
Kaynaklar: Erendiz Atasü, "'N'olur Sevsen Beni", Cumhuriyet Kitap, S. 1447, 9 Kasım 2017, 22.

Hiç yorum yok: