17 Ocak 2017 Salı

MEHMET NARLI



(3 Mart 1963, Hasanağa köyü, Türkoğlu/Kahramanmaraş -)

Şair, yazar, akademisyen. 1981’de Kahramanmaraş Endüstri Meslek Lisesi’ni bitirdi. Ondokuz Mayıs Üni. İlahiyat Fakültesi’nde bir süre okuduktan (1983-85) sonra aynı üniversitenin Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden 1989’da mezun oldu. Bitirme tezinin konusu “1950 Sonrası Türk Şiirinde Bahattin Karakoç”tu. 1989-93 yılları arasında edebiyat öğretmenliği yaptı. 1996’da Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nde “1950 Sonrası Türk Şiirinde Bahattin Karakoç” adlı teziyle yüksek lisansını, 2000’de Hacettepe Üniversitesi’nde “Orhan Kemal’in Romanları Üzerine Bir İnceleme” adlı teziyle doktorasını tamamladı. 1994-2001 yılları arasında araştırma görevlisi ve okutman olarak Sütçü İmam Üniversitesi’nde görev yaptı. 2001 yılından bu yana  Balıkesir Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde  Öğretim Üyesi olarak görev yapıyor. Balıkesir Üniversitesi Yeni Türk Edebiyatı Anabilim Dalı Başkanı. 2008’de doçent oldu. TYB üyesi. Balıkesir’de yaşıyor; evli, bir çocuk babası.
1998-1999 yılları arasında yedi sayı çıkan kültür edebiyat dergisi “Gülbang” dergisinin sahipliğini ve “Akademik Çerçeve” dergisinin Yayın Koordinatörlüğü (1994-1995; 4 sayı) görevini üstlendi. Üniversite öğrencileriyle birlikte çıkarılan “Evvelbahar” (4 sayı) ve “Genç Adım” (1997- 2001 yılları arası 16 sayı) dergilerinin Yayın Yönetmenliği’ni yaptı. “Yeni Edebiyat Araştırmaları” dergisinin yayın kurulunda yer aldı (İlk sayı: Ocak 2008).
İlk şiiri 1986’da Dolunay dergisinde çıktı. Şiir, yazı ve söyleşileri Akademik Çerçeve, Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Bizim Külliye, Damar, Dergâh, Dil Dergisi, Dolunay, Edebiyat Otağı, Evvelbahar, Failatun, Genç Adım, Gülbang, Güneysu, Hece, Hece Öykü, İkindi Yazıları, İlmi Araştırmalar, İÜ Edebiyat Fak. Türk Dili ve Edebiyatı Dergisi, Kanat, Kardelen, Kırağı, Mavi Ada, Muhafazakar Düşünce, Okuntu, Sonsuzluk ve Bir Gün, Temmuz, Türk Dili, Türk Edebiyatı, Türk Kültürü Araştırmaları, Türk Yurdu, Türkbilig, Türklük Bilimi Araştırmaları, Varlık, Yedi İklim, Yeni Şafak Kitap, Yeni Türk Edebiyatı Araştırmaları gibi dergi ve gazete eklerinde yayımlandı.
Ödül: 1985 Ondokuz Mayıs Üniversitesi Gençlik Yılı Şiir Birincilik Ödülü'nü; Güneysu Dergisi Şiir Yarışması Jüri Özel Ödülü'nü; “Şiir ve Mekan” adlı kitabıyla 2008 TYB İnceleme Ödülü'nü aldı.
Yapıtları: Şiir: Çiçekler Satılmasın, 1988, Dolunay, Kahramanmaraş; Ruhumun Evvel Yazıları, 1999,  MEB, Ank.; Dil Kapısı, 2010, Öncü Kitap, İst.; Ömürlük Yara, (Dil Kapısı ile birlikte, 2017, İz, İst.  
İnceleme: Orhan Kemal’in Romanları Üzerine Bir İnceleme, 2002, Kültür Bakanlığı, Ank.; Cumhuriyet Dönemi Türk Şiiri (1923-2000), 2006, Balıkesir; Şiir ve Mekân- Cumhuriyet Dönemi (1920-1950) Türk Şiirinde Şiir Mekan İlişkisi, 2007, Hece, Ank.; Roman Ne Anlatır- Cumhuriyet Dönemi Türk Romanı Üzerine Tematik Bir Tasnif ve Değerlendirme, 2008, Akçağ, Ank.; Tanzimat'tan Bugüne Yeni Türk Edebiyatı Şiir Çözümlemeleri, Prof. Dr. Nurulah Çetin ve Prof. Dr. Ramazan Gülendam, 2009, Kriter, İst.; Cumhuriyet Dönemi Türk Şiiri, Fatih Andı ve Yılmaz Daşçıoğlu ile, 2012, Anadol Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi, Eskişehir; Edebiyat ve Delilik - Türk Roman ve Öyküsünde Deliler ve Delilik, 2013, Akçağ, Ank.; Şiir Burcu - Cumhuriyetten Bugüne Türk Şiiri, 2015, Akçağ, Ank.; Roman Sevdaları, 2015, Akçağ, Ank.; Öykü Burcu - Kuramsal Yaklaşımlar / Çözümlemeler / Değiniler, 2016, İz, İst.;
Günlük: Kahire ve Paris Notları, 2017, Cümle, Ank.
Yayına Hazırladığı Kitaplar: 40 Soruda Türk Romanı, 2018, Ketebe, İst.
Katkıda Bulunduğu Kitaplar: 1997 Türkiye Kültür Sanat Yıllığı, 1997, Türkiye Yazarlar Birliği, Ank.; 1998 Türkiye Kültür Sanat Yıllığı, 1998, Türkiye Yazarlar Birliği, Ank.; 1999 Türkiye Kültür Sanat Yıllığı, 1999, Türkiye Yazarlar Birliği, Ank.; Hapishane Kitabı, Ed. Emine Gürsoy Naskali, Hilal O. Altun; 2005,  Kitabevi, İst.; Yahya Kemal Kitabı, Editör: Duran Boz;  2008, Kahramanmaraş Milli Eğitim Müdürlüğü Mehmet Gümüşer Anadolu Lisesi, Ank.; Bir Şimdiki Zaman Şairi Mehmet Akif Ersoy, Ed. Duran Boz; 2008, Yıldırım Beyazıt Anadolu Lisesi Yayınları, Kahramanmaraş; Yahya Kemal Beyatlı –Ölümünün 50. Yılı-, Ed. Kazım Yetiş; 2008, Kültür ve Turizm Bakanlığı, İst.; Bilge Ercilasun Armağanı, Ed. S. Dilek Yalçın Çelik; 2010,  Pegem Akademi, Ank.; Kemal Tahir, Ed. Fatih Andı ve E. Eğribel; 2010,  Kültür Bakanlığı, Ank.; Edebiyat Sosyolojisi İncelemeleri, Ed. Köksal Alver, Hece, Ank.
Kaynaklar:
A  http://mehmetnarli.blogspot.com.tr/


Şiirlerinden Seçmeler:

İLTİCA

kalmadı kalbimin söküğünü dikecek kimse
içimdeki ankayı uçarken vurdular
tanıdılar beni gözlerimin kerbelasından
toprağına konuk geldim kabul et beni

vatansız hayduttur şimdi raviyan-ı ahbar
sularda vurdular kansız bir ölüyüm ben
tuzağı kuran onlar sana gelen de onlar
inanma yüreğine kabul et beni

defterimi yaktılar tarih talan kokuyor
içevlere talan girdi insan yalan kokuyor
kaçıp resimli dünyadan göçümü sana çözdüm
başım ve sonum sendedir kabul et beni

KUŞATMA

seni içine alan bütün sözlükler yakılıyor
yüzü dağlanıyor sana benzeyen herkesin
topla bakışlarını evimize gidelim

şahların şöleninde yaylım ateş taksimi
karşılaştığımız bütün köprüler yıkık
topla selamlarını evimize gidelim

aşksız bir öyküyü yazıyor zaman
yazısız kitaplara sığınıyor aşk
topla kalemlerini evimize gidelim

acemi ve sevdalıydık usta ve mağlubuz
beden barbar iktisat müstebit
topla sokaklarını evimize gidelim

ÖZÜVEY

su öz hava öz dil üveymiş
düş işte dedi ahmet abi
                  düştüm ben de
darasını etimin eteğimin
karagöz müsün birader deyince
şaşırdım haliyle  neden
yükleniyor niçin
mal bulmuş bir maraşîye

dil annem  üvey  ateş babası özmüş onun
nasıl kurulmuş  başım bulanıyor niçin
                             bu köpükten hikaye
büyümüştük halbuki ikimiz birdenbire
ademin can bitiren kıkırdak kemiğinde

sen ne yaptın böyle unutkanlık şehrinde
ne yaptın böyle düş diye kendine
ne yapayım dedim dirildiyse bende  kabuk
insan anlamıyor ki mecnun tosbağanın

                                         içine girmeyince

*Şiirler Mehmet Narlı'nın izniyle yayınlanmıştır.
*11 Kasım 2019 tarihinde güncellendi.

Hiç yorum yok: