29 Mayıs 2017 Pazartesi

ALINACAK VE OKUNACAK KİTAPLAR




Mehmet Kahraman, Minareden Düşen Ezan (2014, Hece Yayınları, Ank.) 


Mehmet Kahraman, Işıklar Açık Kalsın (2016, Hece Yayınları, Ank.)  

Mehmet Kahraman öykülerinde titiz bir dil işçiliği sergiler. Dil, gerek tiplerle gerekse atmosferle tam bir uyum içerisindedir. Tüm öyküler bir şekilde hayatın kıyısına düşmüş aile bireylerini anlatır. Öykülerinde baba, çocuk ve anne motifi önemli bir yer tutar. Olayı değil o olayın yazarda yarattığı izlenimleri, etkileri, çağrışımları öyküleştirir. Kahraman, hayatı buradan, ev içinden izler. Seslere, kıpırtılara, gürültülere kulak kesilir. Anlatıcının yaptığı, ev içlerindeki uğultuyu sözcüklerin sesine dönüştürmektir. Öyküler, küçücük olaylar etrafında başlar; bilinçaltı, zihinsel göndermeler ve çağrışımlarla halka halka genişler, derinleşir.
-Necip Tosun-

Bir öykücü iki şeyi hedefler: Okuyucunun ruhunda; insana, hayata, dünyaya, duygulara, düşüncelere, düşlere ilişkin bir rengi, bir noktayı, bir kelimeyi ateşlemek. Bunu yaparken öykü türünü var eden iç dinamikleri yerli yerince kullanmak. Hem insana dokunmak hem de bunu estetik bir biçimde yapmak. Mehmet Kahraman ikisini de başarıyor. Öykülerinin sonunda bir yitirişin, bir buluşun, bir zaafın, bir erdemin, bir alçalışın, bir yükselişin yani bir ruh durumunun heyecanını buluyoruz, üstelik bunu öykü sanatının iç düzenini ihmal etmeden yapıyor. Bu ikinci kitabında, Minareden Düşen Ezan'da oluşturduğu tabloya, gerçekçi anlatımın sınırlarını zorlayacak yeni çizgiler eklemek endişesinde...
-Abdullah Harmancı-
(Tanıtım Bülteninden)


Mehmet Kahraman ve Abdullah Harmancı, Yirmi Sekiz – 28 Şubat’a 28 Öykü (2017, İz Yayıncılık, İst., 232 s. ; Katkıda bulunan yazarlar: Mustafa Kutlu, Cihan Aktaş, Fatma Barbarosoğlu, Cemal Şakar, A. Ali Ural, Yıldız Ramazanoğlu, Sibel Eraslan, Sadık Yalsızuçanlar, Köksal Alver, Kamil Yeşil, Ahmet Sarı, Mehmet Harmancı, Handan Acar Yıldız, Selvigül Kandoğmuş Şahin, Suavi Kemal Yazgıç, Mukadder Gemici, Akif Hasan Kaya, Mihriban İnan Karatepe, Hüseyin Akın, Nehir Aydın Gökduman, Fatma Zehra Sunay, Müzeyyen Çelik, Numan Altuğ Öksüz, Yunus Nadir Eraslan, Emine Acar, Ali Güney, Mehmet Kahraman ve Abdullah Harmancı)

28 Şubat 1997 tarihi, Türkiye için zor bir gündü. Bin yıl süreceği öngörülen bu postmodern darbenin sonrasında Müslümanların yaşadığı travmanın edebiyata yeterince yansımadığı söylenedurdu. Bu antolojiyi hazırlayan değerli yazarlar Abdullah Harmancı ve Mehmet Kahraman’a göre bu söylenti, bu türden eserler üzerinde yeterince çalışma yapılmadığı için tercih edilen bir kolay yorumdu. 28 Şubat hakkında 28 yazarın yazdığı öykülerden müteşekkil bu kitap ile amaçlanan, döneme dair yazarların şahitliklerinin ve ortaya koydukları eserlerin bir arada görünür olmasıdır. Umut odur ki, bu görünür olma meselesi, gözümüzü kapattığımız daha pek çok şeyi de bize hatırlatır. 28 Şubat Romanları, Öyküleri ve Şiirleri ile alakalı sayıca çok ve nitelikli çalışmaların yapılmasına ön ayak olur. (Tanıtım Bülteninden)

Hiç yorum yok: