28 Mayıs 2017 Pazar

MEHMET KAHRAMAN


  

(9 Eylül 1978, Bulanık Köyü, Çay/Afyonkarahisar - )

 

Hatice Hanım ile Ali Kahraman'ın oğludur. Üç çocuklu bir ailenin en büyük çocuğudur. İlkokulu Bulanık’ta, ortaokul ve liseyi Çay İmam-Hatip Lisesi'nde tamamladı. Anadolu Üni. Kamu Yönetimi Bölümü'nü bitirdi. Askerliğini Diyarbakır’da yaptı. 2000'de Halk Bankası’nda göreve başladı, 2002'de Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na geçti. 2011'de yayın hayatına başlayan Mahalle Mektebi dergisinin kuruluşunda yer alan yazar, 2014'ten bu yana bu derginin öykü editörlüğünü yürütmektedir. 2002’den beri Konya’da yaşıyor; evli ve iki çocuk babasıdır.

İlk öyküsü “Hız”, 2009'da Hece Öykü dergisinde yayımlandı. Öyküleri, denemeleri, inceleme yazıları ve söyleşileri; Dergâh, Edebiyat Ortamı, Fayrap, Gerçek Hayat, Hece Öykü, İtibar, Mahalle Mektebi, Muhayyel, Post Öykü, Türk Dili, Yedi İklim, Yitik Söz gibi dergilerde yayımlandı.

"Mehmet Kahraman öykülerinde titiz bir dil işçiliği sergiler. Dil, gerek tiplerle gerekse atmosferle tam bir uyum içerisindedir. Tüm öyküler bir şekilde hayatın kıyısına düşmüş aile bireylerini anlatır. Öykülerinde baba, çocuk ve anne motifi önemli bir yer tutar. Olayı değil o olayın yazarda yarattığı izlenimleri, etkileri, çağrışımları öyküleştirir. Kahraman, hayatı buradan, ev içinden izler. Seslere, kıpırtılara, gürültülere kulak kesilir. Anlatıcının yaptığı, ev içlerindeki uğultuyu sözcüklerin sesine dönüştürmektir. Öyküler, küçücük olaylar etrafında başlar; bilinçaltı, zihinsel göndermeler ve çağrışımlarla halka halka genişler, derinleşir." (Necip Tosun)

"Bir öykücü iki şeyi hedefler: Okuyucunun ruhunda; insana, hayata, dünyaya, duygulara, düşüncelere, düşlere ilişkin bir rengi, bir noktayı, bir kelimeyi ateşlemek. Bunu yaparken öykü türünü var eden iç dinamikleri yerli yerince kullanmak. Hem insana dokunmak hem de bunu estetik bir biçimde yapmak. Mehmet Kahraman ikisini de başarıyor. Öykülerinin sonunda bir yitirişin, bir buluşun, bir zaafın, bir erdemin, bir alçalışın, bir yükselişin yani bir ruh durumunun heyecanını buluyoruz, üstelik bunu öykü sanatının iç düzenini ihmal etmeden yapıyor. Bu ikinci kitabında, Minareden Düşen Ezan’da oluşturduğu tabloya, gerçekçi anlatımın sınırlarını zorlayacak yeni çizgiler eklemek endişesinde…" (Abdullah Harmancı)

Ödül: Işıklar Açık Kalsın ile 2016 Türkiye Yazarlar Birliği ve Eskader hikâye ödüllerini aldı.

Yapıtları: Öykü: *Minareden Düşen Ezan, Ank.: Hece, 2014 *Işıklar Açık Kalsın, Ank.: Hece, 2016 *Babamı Öldüren Şeyler, Ank.: Hece, 2018 *Aldatma Ustası, Ank.: Hece, 2020 *Kendimiz Hakkında Bazı Yalanlar, Konya, Loras, 2022 / Deneme-İnceleme-Eleştiri: *Kurmacanın Doğası - Yaratıcı Yazarlığın Sırları ve Sınırları, Konya, Loras, 2021 *Taşlar ve Çiçekler, Konya: Loras, 2024 / Yayına Hazırladığı Kitaplar: *Yirmi Sekiz - 28 Şubata 28 Öykü, (Abdullah Harmancı ile; Katkıda bulunan yazarlar: Mustafa Kutlu, Cihan Aktaş, Fatma Barbarosoğlu, Cemal Şakar, A. Ali Ural, Yıldız Ramazanoğlu, Sibel Eraslan, Sadık Yalsızuçanlar, Köksal Alver, Kamil Yeşil, Ahmet Sarı, Mehmet Harmancı, Handan Acar Yıldız, Selvigül Kandoğmuş Şahin, Suavi Kemal Yazgıç, Mukadder Gemici, Akif Hasan Kaya, Mihriban İnan Karatepe, Hüseyin Akın, Nehir Aydın Gökduman, Fatma Zehra Sunay, Müzeyyen Çelik, Numan Altuğ Öksüz, Yunus Nadir Eraslan, Emine Acar, Ali Güney, Mehmet Kahraman ve Abdullah Harmancı), İst.: İz, 2017

Yeniden düzenleme tarihi: 14 Ocak 2025

Yayına Hazırlayan: Şükrü Kırkağaç

Hiç yorum yok: