30 Eylül 2007 Pazar

HAYRİ K. YETİK





(1 Ocak 1954, Siverek / Şanlıurfa - )


       Şair ve yazar. Asıl adı Hayri Yetik’tir. Hayri K. Yetik, Ahmed Behlül, Hayri Kako, Hayri Kako Yetik, Hayri Kako Y. imzalarını da kullandı. Annesi Asiye Hanım, babası Mehmet Yetik. İlk ve ortaöğrenimini doğduğu şehirde tamamladı (1971). Diyarbakır Eğitim Fakültesi’ni (1977) bitirerek sırasıyla Malatya, Antalya, Manisa ve İzmir’de Türkçe ve edebiyat öğretmenliği yaparak emekliye ayrıldı. Öğretmenliği sürecinde sürgünler gördü, pek çok soruşturma geçirdi. Yurtdışı görevlendirmesi için yapılan sınavlara disiplin cezası nedeniyle sokulmadı. Aktivist olarak İzmir Barış Girişimi ve İzmir Sanatçılar Platformu’nun çağrıcıları arasında yer aldı. Edebiyatçılar Derneği Genel Merkez Yönetim Kurulu üyesi ve İzmir temsilcisi, Türkiye Yazarlar Sendikası ve PEN Yazarlar Derneği üyesidir. İzmir’de yaşıyor.
       İlk yazısı Siverek’in Sesi’nde (23 Ocak 1973), ilk şiiri “Ağu Akşamlarda Demlenme”, Sanat Edebiyat 81’de (Sayı: 19, Aralık 1982) yayımlandı. Şiirleri, öyküleri ve yazıları Akköy, Akropol, Berfin Bahar, Birgün, Broy, Cumhuriyet Kitap, Çinikitap, Damar, Deliler Teknesi, Demokrasi, Demokratik Modernite, Deng, E, Edebiyat Eleştiri, Edebiyatta Üç Nokta, Eğitim İş, Eski, Esmer, Eşik Cini, Evrensel, Gösteri, Gündem, İle, İnsancıl, Karşı, Kaşgar, Kavram Karmaşa, Kıyı Dili, Kum, Kurgu Kültür, Kurşun Kalem, Lacivert, Mesele, Mor Taka, Öğretmen Dünyası, Öteki-siz, Papirüs, Pitoresk, Radikal, Siverek’in Sesi, Temmuz, Ünlem, Varlık, Yankı, Yaratım, Yasakmeyve, Yazıt, Yom Sanat vb. gibi dergi, gazete ve eklerinde yayımlandı.
     Dil ve edebiyat konulu araştırma, inceleme, eleştiri, öykü, deneme ve şiirleri değişik derleme kitaplarda yer aldı. Necati Cumali Roman Ödülü ve Kurşunkalem Dergisi Öykü Ödülü Seçici Kurul Üyeliği yaptı. Edebiyatçılar Derneği Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi, İzmir Temsilcisi olarak İzmir Öykü Günleri ve İzmir Şiir Festivali’nin gerçekleştirilmesine, “Ayrım Şiir” ve “Agora” dergilerinde kurucu ve yazı kurulu üyesi olarak katkıda bulundu. Pen Yazarlar Derneği Türkiye Merkezi İzmir Temsilcisi olarak Uluslararası İzmir Şiir Buluşması’nın hayata geçirilmesinde ve Cumalı Seferis Gökyüzü Derneği’nin kurulmasında öncü görev aldı. Çeşitli kurumlarda yaratıcı yazarlık dersleri verdi. “İle Kültür, Sanat, Edebiyat” dergisine (Sayı: 1, Kasım-Aralık 2005) Yayın Yönetmeni ve Sorumlu Yazıişleri Müdürü olarak katkıda bulundu. İlya Yayınevi tarafından yayınlanan İle Şiir Dizisi’nin Editörlüğü’nü yaptı.
       Cumhuriyet, Radikal, Zaman, Birgün, Milliyet gibi gazetelerde ve pekçok dergide kitapları hakkında yazılar yayınlandı.
       Ödülleri: SES 2001 Behçet Aysan Şiir Ödülü’nü aldı.
Yapıtları:
Şiir Kitapları:
& Mezopotamya Günlüğü (1989, Med Yayınları)
& Amytis Kederi (2000, Agora Yayıncılık)
& Dördüncü Hâl  (2003, Ercan Kitabevi Yayınları, İzmir, 70 s.)
& Aşk Bir Hayal (2007, İlya Yayınevi, İle Şiir Dizisi: 1, İzmir, 103 s.)
& Serhoş (Sâkinâme) (2011, İlya Yayınevi, İzmir)
       Deneme, Eleştiri, İnceleme Kitapları:
& Edebiyatta Çalıntı (2005, İnkilâp Kitabevi, İst., 424 s.)
& Ahmed Arif’in Asi ve Mahzun Şiiri (2001, Si Yayınları; 2007, İlya Yayınevi, İzmir)
& Şiir Kitapları ve Hayat-2008 (Fergun Özelli’yle ortak derleme; 2008, İlya Yayınevi, İzmir)
& Romanın Aranışı Arayışın Romanı (2011, Kanguru Yayınları, Ank., 160 s.)
& Romantik Ortadoğu: Metinlerarası Bir Deneme (2014, Ayrıntı Yayınları, İst., 640 s.)
& Arkaik Ortadoğu: Güncellenen Metinlerin Kurgusökümü (2015, Ayrıntı Yayınları, İst., 462 s.)

Hakkında Yazılan Yazılar:

1 Aşk Bir Hayal / Mehmet Atilla / İle, Sayı: 12, Eylül-Ekim 2007, s: 87-88

Şükrü Kırkağaç

Hiç yorum yok: