10 Kasım 2015 Salı

YALÇIN TOSUN






(1977, Ankara - )

Şair, yazar, hukukçu ve akademisyen. Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. Aynı üniversitede “Sinema Eserleri ve Eser Sahibinin Hakları” isimli teziyle Özel Hukuk Doktorası’nı tamamladı. İstanbul Bilgi Üni. Hukuk Fak.’nde öğretim üyesi olarak çalışıyor.
Şiir, öykü, yazı ve söyleşileri Adam Öykü, İstanbul Art News Edebiyat, Kitap-lık, Notos, Pulbiber, Radikal Kitap, Roll, Sabah Kitap gibi dergi, gazete ve eklerinde yayımlandı. “Peruk Gibi Hüzünlü” adlı şiiri Mabel Matiz tarafından bestelendi ve sanatçının aynı adlı albümünde yer aldı.
“Yalçın Tosun, Anne, Baba ve Diğer Ölümcül Şeyler kitabında yer alan öykülerinde, aile, anne-babalık ve toplumsal yaşam ekseninde çocukluk, ilk gençlik ve yetişkinlik dönemlerindeki karakterlerin yaşamda var olma veya benliğini yitirme süreçlerini ele almış ve toplumsal cinsiyet normlarını ve bunların bireylerin yaşamları üzerindeki etkilerini tartışmaya açmıştır./…/ Yazar, Peruk Gibi Hüzünlü kitabında yer alan öykülerinde, bireyin toplumsal, kültürel, geleneksel kalıplar karşısında kendi olma mücadelesini, erken dönemde keşfedilen cinselliği, flört ve akran şiddetini ve platonik aşkı anlatmıştır./…/ Dokunma Dersleri’nde yer alan öykülerde, kurgusal bir kimlik unsuru olarak toplumsal cinsiyet, cinsel kimliklerin inşası, açılma, cinsel kimliğini gizleme gibi temalara ağırlık verilmektedir./…/ Bir Nedene Sunuldum’da yer alan öykülerde, ikili ilişkilerdeki cinsel dürtü ve erotik arzu temalarına odaklanılmakta ve toplumun cinselliğe, farklı cinsel kimliklere bakış açısına yer verilmektedir.” (Abdal)
Ödül: “Anne, Baba ve Diğer Ölümcül Şeyler” adlı kitabıyla 2011 Notre Dame de Sion Edebiyat Ödülü’nü, “Peruk Gibi Hüzünlü” adlı kitabıyla 2011 Sait Faik Hikâye Armağanı’nı, “Bir Nedene Sunuldum” adlı kitabıyla 2015 Yunus Nadi Öykü Ödülü’nü aldı.
Yapıtları: Öykü: Anne, Baba ve Diğer Ölümcül Şeyler, 2009, YKY, İst.; Peruk Gibi Hüzünlü, 2011, YKY, İst.; Dokunma Dersleri, 2013, YKY, İst.; Bir Nedene Sunuldum, 2015, YKY, İst.
Şiir: Kendini Tutan Su, 2016, Sel, İst.
Diğer: Sinema Eserleri ve Eser Sahibinin Hakları, 2009, Oniki Levha, İst.; Görsel İşitsel Sektörde Toplu Hak Yönetimi, Karşılaştırmalı Hukuk ve Türkiye İçin Öneriler, Gül Okutan Nilsson ve Eda Çataklar ile birlikte, 2014, Oniki Levha, İst.; Medeni Hukuk, Sözleşme Hukuku ve Fikir ve Sanat Eserleri Hukuku Açısından Manevi Haklar, 2016, Oniki Levha, İst.;
Katkıda Bulunduğu Kitaplar: Uğur Alacakaptan’a Armağan 2 Cilt, “Türk Hukukunda Sinema Filmlerinin Denetlenmesi” isimli yazısıyla, c. 2, 2008, İst.; Prof. Dr. Rona Serozan’a Armağan 2 Cilt, “Müzik Videolarının Hukuki Niteliği” isimli yazısıyla, c. 2, 2010, İst.; Murathan Mungan’ın Seçtikleriyle Bir Dersim Hikâyesi, 2012, Metis, İst.; 2016 Resimli Türkçe Edebiyat Takvimi, Haz. Levent Cantek, 2015, İletişim, İst.; Vur Ulan Vur Linç Öyküleri, Der. Levent Cantek-Tanıl Bora, 2016, İletişim, İst.
Yayına Hazırladığı Kitaplar: Edebiyat, Hukuk ve Sair Tuhaflıklar, Cemal Bali Akal ile, 2015, Dost Kitabevi, Ank.
Hakkında Hazırlanan Tezler: Göksenin Abdal, “Yalçın Tosun Öykülerinde Geleneksel Ataerkil Erkek ve Kadın Kimliklerinin İnşası”, 2017, İÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Kadın Çalışmaları Anabilim Dalı, İst.  
Kaynaklar: Yapı Kredi Yayınları internet sitesi; Sel Yayıncılık internet sitesi.

*28 Kasım 2019 tarihinde güncellendi.

Hiç yorum yok: