15 Kasım 2015 Pazar

FERGUN ÖZELLİ

     

(1 Ekim 1955, Ilgaz / Çankırı- )
 

İlkokul, ortaokul ve liseyi, sırasıyla Seferihisar 11 Eylül İlkokulu, Seferihisar Ortaokulu, İzmir Atatürk Lisesi’nde; yüksek öğrenimini Ege Üniversitesi İşletme Fakültesi’nde tamamladı (1979). İzmir’de çeşitli özel şirketlerde mali işler yöneticisi olarak çalıştı. İzmir’de yaşıyor.
İlk şiirleri “Dönemeç” ve “Yusufçuk dergilerinde yayınlandı. 1982 yılında Körfez dergisini yönetti. Küçücük, Körfez ve Dilizi dergilerinin yayın kurullarında yer aldı. Pencere dergisinin İzmir Temsilciliğini yürüttü. Şiirleri, öyküleri, yazıları ve söyleşileri Adam Sanat, Akatalpa, Askıda Öykü, Ayrım, Biçem, Broy, Dilizi, Dize, Dönemeç, Dördüncü Yeni, İle, İnsan, İzlek, Körfez, Kum, Kunduz Düşleri, Küçücük, Narteks, Pencere, Sanat Olayı, Sirius, Sombahar, Somut, Şiir Odası, Şiirlik, Türk Dili, Türkiye Yazıları, Ütopiya, Varlık, Yaklaşım, Yarın, Yasakmeyve, Yaşam İçin Şiir, Yazılı Günler, Yeni Biçem, Yusufçuk vb. gibi dergilerde yayımlandı.
“Buralardan Gitmeliyim” adlı şiiri Erhan Doğan tarafından bestelendi, Atilla Atasoy ve Düş Gezginleri tarafından ayrı ayrı seslendirildi. . 2008 yılında Hayri K. Yetik ile birlikte hazırladığı “Şiir Kitapları ve Hayat 2007 Yıllığı”, 2014 yılında da Orhan Alkaya ile birlikte düzenledikleri çok dilli “Seyfi Turan Şiiri” kitabı diğer çalış maları arasında yer aldı.
Ödülleri: “Aşkıya” adlı şiir dosyasıyla 1988 Behçet Aysan Şiir Ödülü’nü (Ödülü Ünal Ersözlü’nün “Gidiyorum Adım Unutuluş Olsun Diye” adlı kitabıyla paylaştı) kazandı.
Yapıtları:
Şiir Kitapları:
& Buralardan Gitmeliyim (1985, Gündem Yayınları)
& Yirmidört Satır Yalnızlık (1990, Ayrım Yayınları)
& Aşkıya (1997, Piya Kitaplığı)
& Kilitli Defter (2005, Şiirden Yayınları, İst., 56 s.)
& Narin Zehir (2007, İlya Yayınevi, İle Şiir Dizisi: 4, İzmir, 96 s.)
       Öykü Kitapları:
& Sarhoş Kapı (2015, Can Yayınları, İst., 120 s.)
Kaynaklar:
A  Abdullah Özkan- Refik Durbaş, Cumhuriyetten Günümüze Türk Şiiri Antolojisi, 5 Cilt, Bo­yut Dosya Yayınları, İst., 5. Cilt, s: 1084

Hiç yorum yok: