11 Kasım 2015 Çarşamba

MURAT ÜSTÜBAL





(6 Şubat 1968, Salzgitter Lebenstedt / Almanya - )


   Almanya'da başladığı ilk öğrenimini Konya'da Hazım Uluşahin İlkokulu'nda tamamladı. Ortaokul ve liseyi Konya Özel Gündoğdu Lisesi'nde okudu. 1985 yılında Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne başladı. Aynı yıl Strasbourg'ta Avrupa Gençlik Platformu'na Türk delegesi olarak katıldı. Tıp Fakültesi'ni bitirdiği 1996-97 yılları arası Antalya Kemer’de otel hekimi olarak çalıştı. Bir yıl kadar İzmir’de özel polikliniklerde görev aldıktan sonra, 1998’in Aralık ayında Konya Kredi ve Yurtlar Kurumu'nda kurum tabibi olarak başladığı görevini halen sürdürmektedir. Konya’da yaşıyor, Petek Sinem Dulun ile evli, bir çocuk babası.
       Şiir hayatına 1989 yılında başladı. İlk şiiri 1993 yılında Sandal Dergisi’nde (İstanbul) yayımlandı. 1995 yılında Antalya/Kaş'ta bir şiir-fotoğraf sergisine şiirleri ile katıldı. 2001 yılında Yom Sanat Dergisi’ni kuran ekibin içinde yer aldı. Bülent Keçeli ile birlikte Yom Sanat’tan ayrılıp 2002 Eylül’ünden 2005 Ekim’ine kadar otuz sayı çıkan Ücra Şiir Atölye Dergisi’ni kurdu. Dört yıllık bir aranın ardından Ücra Şiir Dergisi adıyla ikinci dönem yayınına 2009 Eylül ayında başlayan dergi halen iki aylık periyotlarla yayınına devam etmektedir. www.poetikhars .com adlı görsel şiir sitesinde tartışmalara katıldı. Newark Review adlı şiir sitesinin üçüncü döneminde spam şiirlerle yer aldı. Zemçi Çetinkaya Şiir Ödülü’nün jürisinde bulundu. Gelenekle Deney (Pan Yayınları, 2008, İstanbul) adlı iki dilli kitaba şiirleri ve yazısıyla katkı sağladı. Kitapta yer alan şairlerle birlikte İstanbul ve Viyana’da olmak üzere iki workshopa katıldı. Ayşegül Tözeren ile “Kurşun Kalem” dergisinin 24. sayısındaki “Türkiye’de Deneysel ve Görsel Şiir” adlı dosyayı hazırladı. 
       Şiirleri, yazıları ve çevirileri Akatalpa, Bumerang, Cehd, Cin Ayşe, Dize, Etken, Göğe Bakma Durağı, ğ, Habis, Hacı Şair, Hece, Heves, Islık, Japonya, Karagöz, Karayazı, Kırklar, Kıyı, Kitap-lık, Kurşun Kalem, Kül, Mahfil, Mavi Ada, Mor Taka, Morca, Perde, Poetikhars, Promete, Sandal, Siyahi, Sonkişot, Şiir Burcu, Şiirden, Şiiri Özlüyorum, Şiirin, Ücra, Üçüncü Mevki, Yasakmeyve, Yazılıkaya vb. gibi dergi, fanzin, gazete ve eklerinde yayımlandı.
Ödülleri: “Dirim Kurgu” adlı kitabıyla Türk Yazarlar Birliği 2010 Edebi Tenkit Ödülü’nü aldı.
Yapıtları:
Şiir Kitapları:
& Huyname (2008, YKY, İst., 76 s.)
& Kırbozumu (2009, Ebabil Yayınları, Ank, 64 s.)
& Teknokriptler (2014, Ve Yayınevi, İst., 80 s.; Editör: Kenan Yücel)
       Deneme Kitapları:
& Dirim Kurgu Şiirde Polilektik Akış ve Heterotopya (2010, Ebabil Yayınları, Ank., 272 s.)
Kaynaklar:

Hiç yorum yok: