15 Şubat 2016 Pazartesi

ZİHNİ ANADOL

(1 Mart 1918, Devrek / Zonguldak – 11 Mayıs 1999, İstanbul)


       Şair, yazar. Tam adı Mustafa Zihni Anadol. Zihni Turgay Anadol imzasını da kullandı. Hayriye Hanım ile esnaf Hasan Anadol’un  oğlu. Siyasetçi ve yazar Kemal Anadol’un babası. Ankara Musuki Muallim Mektebi’ni ve Haydarpaşa Lisesi’ni  bitirdi (1940). Çalışma yaşamına atıldı. Siyasi çalışmalarından dolayı, TCK’nun 141. maddesine muhalefetten üç buçuk yıla mahkum oldu (1944). Askerlik görevini yaptıktan sonra Yusuf Ahıskalı ile birlikte Yeni Ses dergisini çıkardı (1951). 1954 yılında bu dergide yayımlanan ilk şiiri “Şafakta” nedeniyle 142. maddeden yargılandı;  dokuz ay tutuklu kaldıktan sonra beraat etti. 1957 yılında Dr. Hikmet Kıvılcımlı, Kerim Korcan ve diğer arkadaşlarıyla Vatan Partisi“nin yönetimine katıldı. Yeniden tutuklandı. Yirmi iki ay tutukluluktan sonra yine beraat etti. Karabük Demir-Çelik Fabrikası’nda memurluk, mobilyacılık, inşaat işçiliği, sendikacılık ve yayıncılık yaptı. “Emek” gazetesinde başladığı köşe yazılarını “Yeni Evrensel” gazetesinde sürdürdü. Emekçi Partisi Merkez Yürütme Kurulu’nda görev aldı (1975). Parti, iktidarın baskısıyla kapatıldı, on yıl DGM“de yargılandı ve beraat etti. 25 Ocak 1998 günü İstanbul’da Beksav’da 60. Sanat Yılı kutlandı. Türkiye Yazarlar Sendikası Onur Kurulu Başkanlığı’nı ölümüne değin yürüttü.
       TYS, Edebiyatçılar Derneği, İnsan Hakları Derneği ve TÜSTAV üyesiydi. Evli ve dört çocuk babasıydı. Akciğer kanserinden öldü, vasiyeti üzerine Reşat Fuat Baraner gibi siyasal mücadele arkadaşlarının gömülü olduğu Feriköy Mezarlığı’na gömüldü.
       İlk yazısı 1939 yılında Yeni Adam dergisinde çıktı. Şiirleri ve yazıları Edebiyat Cephesi, Emekçi, Gerçek Sanat, İnsancıl, May, Somut, Toplumsal Kurtuluş, Türk Solu, Varlık, Yeni Ortam ve söyleşileri vb. gibi dergi, fanzin, gazete ve eklerinde yayımlandı.
Ödülleri: 1995 Edebiyatçılar Derneği Altın Madalya Onur Ödülü.
Yapıtları:
Şiir Kitapları:
& Ağlama Duvarı (1988, Gerçek Sanat Yayınları, İst.)
& Kırmızı Gül ve Kasket (1988, Belge Yayınları, İst.)
& Aydınlığa Omuz Verenler (1988, Yön Yayıncılık, İst.)
      Anı Kitapları:
& Truva Atında İlk Akşam (1988, Milliyet Yayınları, İst.)
& Can Pazarı Yolcuları (1995, Demet Yayıncılık, İst.)
      Derleme Kitapları:
&  Ben İşçiyim (Zehra Kosova’nın Anıları) (1996, İletişim Yayınları, İst.)
      Hakkında Yazılan Kitaplar:
& Sosyalizmin Uzun Yürüyüşçüsü Zihni Anadol (1999, Evrensel Yayınları, İst.)
Kaynaklar:

A  Tanzimat’tan Bugüne Edebiyatçılar Ansiklopedisi, Cilt I, 2001, YKY, İst., s. 85

Hiç yorum yok: