12 Eylül 2018 Çarşamba

EMİNE ÇAYKARA



(İstanbul - )


Arkeolog, sanat tarihçisi, belgesel yapımcısı, gazeteci, çevirmen. İstanbul Üniversitesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü’nden mezun oldu. 1989 – 1992 yılları arasında kültürel turlarda profesyonel Fransızca rehberliği yaptı. “Kölelik”, “Eski Mısır” ve “Ben Jane Tarzan’ı Arıyor” kitaplarını Fransızca’dan Türkçe’ye çevirdi. 1993 – 1994 yılları arasında Interpress yayın grubunun haftalık Panorama haber dergisinde gazetecilik, aylık insan/doğa/kültür dergisi Turkuaz’da gazetecilik ve editörlük yaptı.
1994 yılı Ekim ayında Tempo Dergisi’nde Yayın Kurulu Üyesi olarak yer aldı; siyaset, bilim, din, kültür/sanat editörlüğü ve bu alanda pekçok haber yaptı. Aynı zamanda birçok dergiye İstanbul’un tarihi, mekânları ve kültürü üzerine yazılar yazdı. 2000 yılında yedi milyon yıl önceden bugüne insanın gelişimini anlatan “İnsanın En Güzel Tarihi” kitabını çevirdi. 2001 yılında İletişim Yayınları’nın Çağdaş Türkçe Edebiyat dizisinden ilk kitabı “Abud Yalısının Gölgesinde/Melek Annem ve Ben” çıktı. “Picasso’nun Sofrası‘nı Fransızca’dan Türkçe’ye çevirdi (2002), İDO’nun SeaLife Dergisi’nin yayın yönetmenliğini yaptı (2001 – 2004).
İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Yürütme Kurulu Koordinatörü olarak çalışarak İstanbul’un kültür başkenti olmasına giden sürece tanıklık etti. Türkiye’nin Süpermarkaları kitabının editörlüğünün ardından Çanakkale’de bulunmuş ve hiç yayınlanmamış bir fotoğraf albümünün izini sürdüğü “Emanet Gölge/ The Entrusted Shadow” yayınlandı.
Faydalı İşler Yayıncılık İletişim Yapım şirketini kurdu. Çeşitli sanat galerileri ve kültür kurumları için projeler üretti ve danışmanlık yaptı. Eve Dergisi’ne EkoKöşe başlığı altında ekolojik yazılar yazdı.
Edebiyat ve kültür alanındaki çalışmaları sürerken 2008’den itibaren belgesel çalışmalarına başladı. Cnnturk için Türkiye’nin ilk arkeoloji programı olan “Taştaki Sır” isimli belgeseli hazırlayıp sundu. TRT için yarı aktüel belgesel kent rehberi “İstanbullu” programının yapımcılığını yaptı. “Yenikapı (New Port)”, “İstanbul mon amour” gibi bağımsız belgeseller yanında Sultanbeyli Belediyesi için “Aydos: İstanbul’a Açılan Kapı” ve AJT- El Cezire Türk için henüz yayına girmeyen bir belgesel hazırladı.
2013’te 12 bin yıl öncesinden M.S. 7. yüzyıla belgelerın ışığında kadınları anlatan, Prof. Muhibbe Darga’nın Anadolu’da Kadın kitabını yayına hazırladı.
Çaykara halen Türk Diyabet Cemiyeti’nin Diyabet Dergisi’nin yayın yönetmenliğini yapmakta, İstanbul, arkeoloji, tarih ve kültür üzerine kitap ve belgesel çalışmalarını sürdürmektedir.
Yazıları ve söyleşileri Atlas Tarih, Radikal, Tempo, vb. gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı.
Yapıtları:
Anlatı Kitapları:
& Abud Yalısının Gölgesinde / Melek Annem ve Ben (2001, İletişim Yayınları, İst., 290 s.) 
      Deneme, İnceleme, Anı Kitapları:
& Emanet Gölge (2007, Everest Yayınları, İst., 200 s.)
& Diyabetimi Seviyorum – Sağlıklı Yaşam İçin Tatlı Öneriler (2010, Alfa Yayıncılık, İst., 271 s.)
       Biyografi, Söyleşi Kitapları:
& Türk Aynştaynı - Oktay Sinanoğlu Kitabı (2001, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, İst.)
& Arkeolojinin Delikanlısı Muhibbe Darga (2002, Can Yayınları, İst.; Genişletilmiş 2. Baskı: 2007, Can Yayınları, İst.)
& Tarihçilerin Kutbu, Halil İnalcık Kitabı ( 2005, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, İst.)
      Çevirileri:
& Maurice Lengelle, Kölelik (İletişim Yayınları, İst.)
& Jean Vercoutter, Eski Mısır (İletişim Yayınları, İst.)
& Annette Levy-Willard, Ben Jane Tarzan’ı Arıyor (1994, Afa Yayınları, İst.)
& Andrée Langaney, Jean Clottes, Jean Guilaine, Dominique Simonnet / İnsanın En Güzel Tarihi (2000, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, İst.)
& Ermine Herscher, Picasso’nun Sofrası (Şeyda Taluk ile; 2002, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, İst.)
Kaynaklar:



Hiç yorum yok: