12 Eylül 2018 Çarşamba

ANTAN ÖZER



(1927, İstanbul – 30 Kasım 1994, İtanbul)


Kadıköy Dibar Gırtaran (Sultanyan) İlkokulu'nun ardından Kadıköy Birinci Ortaokulu'na ve Haydarpaşa Lisesi'ne devam etti. Ticari İlimler Akademisi'nden mezun oldu. Çimento ticareti ile uğraştı. Evli, iki çocuk babasıydı. Şişli Ermeni Mezarlığı'na gömüldü.
1940'tan itibaren yazmaya başladı. Çalışmaları dönemin Ermenice edebiyat der-gilerinden Yerçanigin Darekirkı, Tebi Luys, Hantes Mışaguyti, Carakayt ve San'da yayınlandı. İlk şiiri "Asdvadz Hokin Lusavore" (Allah Rahmet Eylesin) 1949'da Luys adlı haftalık dergide yer aldı. İlk tiyatro oyunu "Buzdolabı" İstanbul Şehir Tiyatro-su'nda sahnelendi ve radyofonik piyes olarak İstanbul Radyosu'nda iki kez seslendi-rildi. Şiirlerini topladığı ilk kitabı Aha Aysbes (İşte Böyle) 1953'te yayınlandı.
 1984'te ikinci şiir kitabı Arantsnutyun (Yalnızlık) yayınlandı. Aynı yıl öykülerini de Dzadzug İraganutyunner (Üstü Örtülü Gerçekler) adlı bir kitapta topladı. Bu ki-tabın ikinci baskısı 1990'da yayınlandı. Yazar, İstanbul'da Ermenice olarak basılan günlük Ermenice "Marmara" gazetesinde yayınlanan 1984'ten sonraki on öyküsünü 1990'da Yev (Ve) adlı kitapta derledi. Aras Yayıncılık tarafından basılan “Yaşamı Beklerken” (Ermeniceden çeviren: Klemans Çelik Zakaryan, 1997, İst., 104 s.) adlı kitap yazarın Yev (Ve) adlı kitabının çevirisidir.
Ödülleri: “Koğı” (Hırsız) adlı öyküsüyle 1956 yılında Getronagan Okulundan Yetişenler Derneği'nin düzenlediği Hantes Mışaguyti dergisinin açtığı yarışmada ve öykü yarışmasında birincilik ödülünü elde etti.
Kaynaklar:

Hiç yorum yok: