24 Eylül 2018 Pazartesi

NACİYE AKSEKİ ÖNCÜL



(1920, Heybeliada / İstanbul – 20 Ocak 2015, Ankara)


Anne ve babası Antalyalı’dır. Babası Ahmet Hamdi Akseki on dört yaşında İstanbul’a medrese tahsili için gelir. Dedesi Antalya’nın Akseki ilçesine bağlı eski adıyla Sülbes, yeni adıyla Güzelsu köyünün imamı Mahmut Efendi’dir. Babası İstanbul’a tek başına ve parasız olarak gelir ve dergilerde çalışır. Medrese tahsilini bitirince Darülfünun’da Felsefe eğitimi alır ve mezun olunca Heybeliada’da Bahriye Okulu’nda öğretmen olarak göreve başlar. Kurtuluş Savaşı sırasında babası Ankara’ya geçerek savaşa katılır. Babasından sonra annesi ve kardeşiyle Ankara’ya gider. Ankara’nın Altındağ ilçesine bağlı Samanpazarı’nda otururlar ve beş yaşında Yeni Hayat İlkokulu’na başlar. Babası bir dönem Ankara Erkek Lisesi’nde öğretmenlik yapar, sonra Diyanet İşleri’nde önemli görevlerde bulunur. Daha sonra Diyanet İşleri Başkanı olur.
Ankara Kız Lisesi’ni bitirdikten sonra, Dil, Tarih ve Coğrafya Fakültesi İngilizce Öğretmenliği Bölümü’nden mezun oldu. 1942 yılında İngilizce öğretmenliğine başladı. 1946’da, Columbia Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden yüksek lisans diplomasını aldı. Gazi Eğitim Enstitüsü’nde İngilizce öğretmenliği yaparken 1970’te öğrenci temsilcilerinin de oy kullandığı öğretmenler kurulu tarafından okul müdürlüğüne seçildi. 12 Mart 1971 Askerî darbesinden sonra okulun başyardımcısıyla birlikte tutuklanarak sorgulandı. Dosyası sivil mahkemeye devredilerek burada aklandı. 1972 yılında öğretmenlikten emekli oldu. Ankara’da yaşıyordu, Milli Eğitim Bakanlığı eski üst düzey yöneticilerinden Remzi Öncül ile evliydi. 2007’de eşini kaybetti. Ömrünün son yıllarını yaşlılar yurdunda geçirdi.
1963’te Amerikan Edebiyatı Hikâyeler Antolojisi başlıklı derlemesini yayımladı. Virginia Woolf, Emily Brontë ve Nathaniel Hawthorne gibi önemli yazarların kitaplarını dilimize kazandırdı.
Yapıtları:
      Çevirilerinden bazıları:
& Virginia Woolf, Deniz Feneri (1945, M. E. B. Yayınları; 2000, İletişim Yayınları, İst.)
& Emily Bronté, Uğultulu Tepeler (1983, Can Yayınları, İst.)
& Mark Twain, Huckleberry Finn'in Serüvenleri (1985)
& Emily Bronté, Rüzgârlı Bayır (1998, Can Yayınları: 68, Dünya Klasikleri: 11, İst.)
       Yayına Hazırladığı Kitaplar:
& Amerikan Edebiyatı Öykü Antolojisi (Derleyen: Esra Melikoğlu ile; 2004, Dünya Kitap, İst.)

Hiç yorum yok: