18 Eylül 2018 Salı

AYDA YÖRÜKÂN



(14 Temmuz 1928, İstanbul – 16 Mart 1993)

Fatma Refika Hanım ile Ahmet Hamdi Tanyeli’nin kızı. İstanbul Kız Lisesi’ni ve İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü’nü bitirdi. Sosyoloji Kürsüsü’ne asistan oldu, şehir sosyolojisi ve insan ekolojisi üstüne doktora yaptı. 1965-1970 yılları arasında İmar ve İskân Bakanlığı’na bağlı Sosyal Araştırma Dairesi’nde başkanlık görevinde bulundu. Daha sonra görevinden ayrılarak aynı bakanlıkta müşavir oldu. 1976 yılında kendi isteğiyle emekli oldu. Şehir planlaması ve gecekondular üzerine kitapları ile pek çok akademik ve edebi çevirisi bulunmaktadır. Alain, Adler, Fromm, Stefan Zweig ve Karen Horney’in kitaplarını çevirdi.
Yapıtları:
      İnceleme, Araştırma Kitapları:
& Cahit Tanyol ve Sosyoloji (Turhan Yörükân’la; 1963, Batur Matbaası, İst.)
& Türkiye’de Şehirleşme ve Konut Durumu: Şehirleşme, Gecekondular ve Konut Politikası (Turhan Yörükân’la; 1966, İmar ve İskân Bakanlığı, Mesken Genel Müdürlüğü Sosyal Araştırma Dairesi, Ank.)
& Şehir Sosyolojisinin Teorik Temelleri (1968, İmar ve İskân Bakanlığı, Mesken Genel Müdürlüğü Sosyal Araştırma Dairesi, Ank.)  
& Yeniden Yerleştirme ve Gerginlik Hâllerinde Yöneticilere Tavsiyeler (1968, İmar ve İskân Bakanlığı, Mesken Genel Müdürlüğü Sosyal Araştırma Dairesi, Ank.)    
& Modern Şehir ve İnsan Sağlığı (1969, İmar ve İskân Bakanlığı, Mesken Genel Müdürlüğü Sosyal Araştırma Dairesi, Ank.)   
& Gecekondu Raporu (1974)
& Gecekondu Bölgeleri İçin Sosyal Yapı ve Konut Araştırmaları Rehberi (Turhan Yörükân’la; 1975, İmar ve İskân Bakanlığı, Mesken Genel Müdürlüğü Sosyal Araştırma Dairesi, Ank.)
& Sosyal Yapı ve Konut Araştırmaları Rehberi Yardımcı Araştırma Teknikleri (1975, İmar ve İskân Bakanlığı, Mesken Genel Müdürlüğü Sosyal Araştırma Dairesi, Ank.)
      Çevirileri:
& Karen Horney, Çağımızın Tedirgin İnsanı (1960, Tur Yayınları, İst.)
& Chombart de Lauwe ve arkadaşları, Konut ve Aile Konusunda Fransız Mimarlarının Bugünkü Eğilimleri
& Le Corbusier, Atina Anlaşması (1969, İmar ve İskân Bakanlığı, Mesken Genel Müdürlüğü Sosyal Araştırma Dairesi, Ank.; 2009, YKY, İst.)
& Alain, Minerva veya Bilgelik (1971, Tur Yayınevi, Ank.)
& Alfred Adler’in İnsan Tabiatını Tanıma (1973, Tur Yayınevi, Ank.)
& Alain, Mutlu Olma Sanatı
& Erich Fromm’un Hürriyetten Kaçış’ı (2 Baskı: 1979, Tur Yayınları, İst.)
& Stefan Zweig, Üç Büyük Usta: Balzac, Dickens, Dostoyevski (3. Baskı: 1992, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, Ank.)
& Stefan Zweig, Kendi Hayatının Şiirini Yazanlar: Casanova, Stendhal, Tolstoy (3. Baskı: 1993, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, Ank.)
&  Erich Fromm, Erdem ve Mutluluk (1993, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, Ank.)

Hiç yorum yok: