12 Eylül 2018 Çarşamba

ARAM ANDONYAN




(1879, İstanbul – 23 Aralık 1951, Paris / Fransa)


Ermeni gazeteci, tarihçi ve yazar. İstanbul'un Kazancı semtinde, Andon ağa diye anılan bir balıkçının evladı olarak 1879 yılında dünyaya geldi. Naregyan ve Esayan Ermeni okullarından sonra Fransız okulunda eğitim gördü. Arevelk (Doğu) gazetesinde Ermeni aydınları Krikor Zohrab ile Hırant Asadur'un dikkatini çekti ve onların telkiniyle gazeteciliğe yöneldi. Dzağig (Çiçek) ve Luys (Işık) adlı haftalık gazetelerin editörlüğünü yaptı. Roman ve öykülerinin yanı sıra mizahi eserleri de vardır. 1915 sonrasında Fransa'ya yerleşti. Paris'teki Milli Ermeni Kütüphanesi Nubaryan kütüphanesinin müdürlüğünü yaptı (1928–1951). Ömrünü burada tamamladı. Paris'te, 23 Aralık 1951'de yaşama veda etti.
Balkan Savaşı'nın sürdüğü tarihlerde, İstanbul'da bir gazeteci olarak, iç ve dış kaynaklardan yararlanıp, olayları yaşayan Andonyan'ın, savaşın içinde yazdığı, bol fotoğraf ve haritayla zenginleştirdiği Balkan Savaşı adlı eseri Aras Yayıncılık tarafından basıldı. Andonyan yazar ve gazeteciliğin yanı sıra okullar için ders kitapları da yazmıştır. Usta bir polemikçi olarak tanınır. Doğru bildiğini, düşüncelerini sakınmadan savunan bir fikir adamı olmuştur. Siyasi partilere girmemiş, bu bağımsızlık onun kalemine daha geniş bir serbestlik sağlamıştır. Ermeni tehciriyle ilgili yayımladığı kitaplarla da bilinir.
Yapıtları:
     Tarih Kitapları:
& Balkan Savaşı (1912-13, Ermenice; Ermeniceden çeviren: Zaven Biberyan, 1975, Sander Yayınları, İst.; 1999, Aras Yayıncılık, İst., 527 s.)
& Büyük Cinayet (1921, Ermenice)
& Gomidas Vartabed ile Çankırı Yollarında - Ek: Naim Bey'in Anıları (2000, Belge Yayınları, Yaşam ve Anılar Dizisi, İst., 472 s.)
Kaynaklar:

Hiç yorum yok: