1 Mart 2016 Salı

Dergâh Edebiyat Sanat Kültür Dergisi, Sayı: 313, Mart 2016



Dergâh Dergisi, Mart'ta çıkan 313. sayısıyla 27. yılına giriyor. Derginin Mart sayısında okuruna birden fazla sürprizi var. Bu ay okuyucular bir değil iki Dergâh'ı okuyacaklar. 1921 yılında Yahya Kemal ve Ahmet Haşim gibi kalemlerin öncülüğünde yayınlanan ilk Dergâh dergisinin birinci sayısı okuyuculara dergiyle birlikte ücretsiz olarak hediye ediliyor. Özellikle genç edebiyat okuru için ilk Dergâh orijinal boyutlarında, Latin alfabesine çevrilmiş olarak veriliyor. Bilindiği gibi ilk Dergâh Dergisi 1921 yılında, İstiklal Harbi'nin sürdüğü koşullarda yayınlanmaya başladı. İlk sahifesinde ise Yahya Kemal'in meşhur 'Üç Tepe' yazısı bulunmaktaydı.

İmren Gece Özbey, Ahmet Hâşim'in kitaplarında yer almayan iki yazısını gün yüzüne çıkardı. 313. sayının kapağında Özbey'in takdimi var. Okuyucu iç sayfalarda Ahmet Haşim'in iki yazısını da keyifle okuyabilir. Bu yazılardan birinde Haşim, henüz genç bir şair olan Nazım Hikmet hakkında da kısa bir değerlendirmede bulunuyor. Her iki yazı da Ahmet Haşim külliyatına değerli birer katkı niteliğinde. Dergâh'ın Şubat 312. sayısında Ahmet Hamdi Tanpınar'ın Mahpeyker Sultan'a yazdığı bir mektup yayınlanmıştı. Mart sayısında ise Beşir Ayvazoğlu, mektubun hangi koşullarda ve hangi niyetle yollandığına dair bir yazı kaleme aldı. Ayvazoğlu'nun yazısı, Tanpınar'ın mektubu yazma sebebine ışık tutan önemli bir metin.                             
Derginin son sayısında İtalyan dilbilimci - düşünür Agamben hakkında Leland de la Durantaye'nin kaleme aldığı metini Bengisu Filiz çevirmiş. Agamben, 1990'lardan sonra hakkında en çok konuşulan Avrupalı düşünürlerden biri.

Mart 2106'dan itibaren sayfa sayısını da 24'ten 32'ye çıkaran Dergâh Dergisi'nin 313. sayısına Ahmet Sarı, Süleyman Unutmaz, Ali Yılmaz, Bünyamin Ayvaz, Zümrüt Karabudak, Enes Gündoğdu ve Cengizhan Genç şiirleriyle; Elif Hümeyra Aydın ve Sedat Palut hikâyeleri ile katkıda bulunmuş. Zeynep Arkan ve Mustafa Başpınar 'derkenar' sütunlarında yazmışlar. Alaattin Karaca, Ocak ayının sonunda kaybettiğimiz Tahsin Yücel üzerine bir yazı kaleme almış. Atakan Yavuz, şiir-hakikat ilişkisine dair yazdığı kısa ve etkili metinlerden birini daha paylaşıyor okuyucularla.


'Orta Sayfa' sohbetinin konuğu Necip Tosun; Tosun, 'Doğu'nun hikâye geleneği' üzerine önemli tespitlerde bulunuyor. Nurettin Topçu neleri okur hangi kitapları tavsiye ederdi? Galip Çağ, yazısında bu soruya odaklanıyor. Necip Tosun, Dergâh Dergisi için kaleme alacağı eleştirilerinin ilkinde Yıldız Ramazanoğlu'nun son kitabını değerlendiriyor. Yakup Öztürk, Ahmet Ümit'in ümitsiz kahramanı Şehsuvar Sami'yi yazmış. Özkan Gözel, sahafta bulduğu bir kitaptan yola çıkarak, Paul Eluard'ın bir şiirinin meal-çevirisini yapmış. Sema Uğurcan, Ahmet Midhat Efendi'nin Avrupa'da Bir Cevelan'ına ayna tutmuş. Sabahattin Çağın 1921'de yayınlanan ilk Dergâh, Ali Ayçil ise 1990'da yayınlanmaya başlayan ikinci Dergâh üzerine birer yazı kaleme almış. Arka kapakta ise Mustafa Kutlu var. Hikâyesinin adı, Bayram Hediyesi.

Hiç yorum yok: