2 Mart 2016 Çarşamba

EDEBİYAT ORTAMI, SAYI: 49, MART-NİSAN 2016




EDEBİYAT ORTAMI’NDAN


Merhaba!

Bu sayısıyla kaptan değiştiren Edebiyat Ortamı, edebiyatımızın kimi zaman sığ, kimi zaman derinlikli, kimi zaman da çalkantılı sularında yoluna devam ediyor. Başta Mustafa Aydoğan olmak üzere bizden önceki kaptanlara, tayfalara, ateşçilere, çımacılara ve emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz.

Elbette her kaptanın bir rotası ve yol haritası vardır. Biz de bunca yılın dergi deneyimi, birikimi ile kendi yol haritamız ve rotamız doğrultusunda bir yol izleyeceğiz. “Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz” sözünün gereği olarak haritamızın ve rotamızın ne olduğunu açıklamak yerine tasavvurlarımızı her sayımızda kuvveden fiile çıkarmanın daha doğru olacağını düşündük. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da sanatsal, düşünsel ve özgün tutumumuzdan taviz vermeden daha dik bir duruşla, daha devrimci bir duruşla Allah’ın izniyle yolumuza devam edeceğiz.

İslam coğrafyasının büyük kıyımlar, yıkımlar ve acılar yaşadığı bu süreçte, bu yolun önemli olduğuna inanıyoruz. Bu coğrafyaya barış ve kardeşlik gelecekse bunda edebiyatın ve sanatın payı büyük olacaktır.

Günümüzde vefasızlık öyle yoğun yaşanıyor ki herkes kendi yalnızlığının zindanında debelenip duruyor. Bu her kesimde olduğu gibi edebiyat dünyasında da farklı değil. Birlikte yola çıktığımız ama bizden önce göçen şair ve yazar dostlarımızı, arkadaşlarımızı unutuşa terk ediyoruz. Oysa onları anmak ve onların anılarını yaşatmak görevimiz olmalı. Bu duygu ve düşüncelerden hareketle bu sayımızda rahmetli İlhami Çiçek’i anıyoruz. Bundan sonraki sayılarımızda da bu anmaları sürdüreceğiz.

Yine bu sayımızda aramıza yeni katılan isimler var: Baki Kaya, Erdem Dönmez, H. İlteriş Kutlu, Musa Deniz, Fatih Budak, Emre Miyasoğlu, Mehmet Baş, Hasan Hüzün... Yol arkadaşlığımızın daim olması dileğiyle hepsine hoş geldiniz diyoruz.

Biz edebiyatı bütüncül gördüğümüzden ve aynı zamanda edebiyatın sosyolojiden, tarihten, sinemadan bağımsız olmadığını düşündüğümüzden bu sayımızda hem yeni edebiyatla hem eski edebiyatla ilgili yazıların yanında tarih ve sinemaya ilişkin yazılar da yer alıyor.

Bu sayımızda dergiyle birlikte Şiir Yıllığı da veriyoruz. Gelecek yıl için şiiri, öyküyü, denemeyi, romanı, eleştiriyi içine alan bir edebiyat yıllığı çıkarmanın hazırlığı içindeyiz.

Esenlikle...


Arif Ay

Hiç yorum yok: