6 Mart 2016 Pazar

AHMET MÜMTAZ İDİL


(11 Temmuz 1952, Zonguldak - )


       Mümtaz İdil ve A. Mümtaz İdil imzalarını da kullandı. İlk ve orta öğrenimini Zonguldak’ta tamamladı. 1974 yılında Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Rus Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü bitirdi. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ne “misafir öğrenci” olarak devam etti.  Ankara Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi bölümünde iki yıl yüksek lisans eğitimi gördü. 1992 yılında Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğü’nde Genel Müdür Yardımcısı oldu. Bir yıl sonra aynı bölümün Genel Müdürlüğü’ne geçti ve bir yıl bu görevi yürüttü. Daha sonra yeniden gazeteciliğe döndü. Sırasıyla Siyah Beyaz gazetesinde Yazı İşleri Müdürlüğü, Günaydın Gazetesi’nde Ankara İstihbarat Şefliği, Akşam gazetesinde köşe yazarlığı yaptı. 1998 yılında yeniden Kültür Bakanlığı’na Basın Müşaviri olarak döndü. Aynı yılın sonunda Çorum İl Kültür Müdürlüğü’ne sürüldü ve 2002 yılında Müsteşar Yardımcısı olarak Ankara'ya döndü, 2003 yılında emekli oldu. Evli ve iki çocuk babası.
       Çeşitli gazetelerde köşe yazarlığı yaptı. Halen Odatv'nin Ankara Temsilciliği görevini yürütürken, Sol gazetesinde köşe yazarlığı yapıyor.
       1977 yılında Dönemeç dergisinde edebiyat hayatına atıldı. Yazıları Cumhuriyet Kitap, Dönemeç, Gösteri, Sanat Olayı, Sol, Türk Dili, Türkiye Yazıları, Varlık gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı.
Yapıtları:
Kitapları:
& Atak Oyunun İki Dehası: Alekhin-Tal
& Bir Sevgi'nin Öyküsü: Sevgi Soysal
& Caligula
& Rasputin
& Spartacus
& Dostoyevski
& Gerçeklik ve Roman
& Sovyet Romanı
& 100 Soruda Satranç
       Çevirileri:
& Fyodor Mihayloviç Dostoyevski, Budala
& Stefan Zweig, Meçhul Bir Kadından Mektup
& Fyodor Mihayloviç Dostoyevski, Delikanlı
& Maksim Gorki, Foma
& Maksim Gorki, Çocukluğum
& Maksim Gorki, Ekmeğimi Kazanırken
& Maksim Gorki, Benim Üniversitelerim
Kaynaklar:

Hiç yorum yok: